GAZETA DE CORABIA
Cotidian al tuturor oltenilor

Anul I, Nr.1, Luni, 17-05-2010 

Agricol

Casa de Cultura

Medico-Social

Contracte Credit

Inflatie

Meteo

 

         

        INFORMATIA,UN BUN NECESAR        

 

    Pentru cetatean, dreptul la informatie reprezinta nu numai posibilitatea, dreptul de a accepta informatia dar si aptitudinea juridica de a pretinde o informatie de calitate, conforma cu criteriile adevarului si ale onestitatii.
   Trebuie sa fim informati pentru a supravietui, pentru ca trebuie sa fim responsabili, pentru ca functionarii din institutiile publice sunt in slujba cetateanului, si nu invers, pentru ca fiecare cetatean plateste taxe si impozite, pentru ca este un drept al fiecaruia dintre noi, alaturi de celelalte drepturi si libertati fundamentale.


    4                                                               

 

 

 

                ECONOMIA BAZATA PE CUNOASTERE (PAPI)

       Obiectivul proiectului este acela de a facilita participarea comunitatilor dezavantajate din punct de vedere al accesului la informatie la societatea bazata pe cunoastere in acord cu strategia guvernamentala de integrare in Uniunea Europeana.
Proiectul “Economia bazata pe cunoastere”, are ca avantaje cresterea nivelului de educatie al copiilor si adultilor, stimularea dezvoltarii mediului de afaceri local, asigurarea accesului cetatenilor la informatie electronica prin folosirea internetului, facilitarea comunicarii cu celelalte comunitati selectate pentru proiect si servicii guvernamentale accesibile la nivelul fiecarei comunitati, explica Alexandru Roxana-Maria, manager in proiectul EBC si fondator al “Gazetei de Corabia”, ziar online.

 

CORABIA – “TOATE PANZELE SUS”

      

     Primarul indeplineste o functie de autoritate publica, asigurand respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a decretelor Presedintelui Romaniei,a hotararilor si ordonantelor Guvernului, a hotararilor Consiliului Local.
  Dispune de asemenea de masurile necesare si acorda sprijin pentru aplicarea ordinelor si instructiunilor cu caracter normativ ale ministrilor, ale celorlalti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, ale prefectului precum si ale hotararilor Consiliului Judetean, in conditiile legii. Primarul este ales prin vot egal, direct, secret si totodata liber exprimat.
  In conformitate cu titlul rubricii si a celor mentionate mai sus, am onoarea de a va prezenta interviul acordat in exclusivitate de catre d-nul inginer Barbu Teodor, primar al orasului Corabia. 
Se vorbeste de mult timp despre introducerea gazelor in Corabia ,si asta in fiecare legislatura ca promisiune electorala. Se spune ca anul 2010 va aduce un suflu nou de revigorare economica a orasului prin introducerea gazelor.Cum comentati acest fapt?
Legat de intrebarea dvs. ,pot sa va spun ca in acest an s-a demarat cu introducerea gazelor in oras. Chiar saptamana trecuta am avut o echipa de ingineri de la Transgaz Medias pentru masuratori. In aceasta vara va fi gata proiectul tehnic iar executia lucrarii va fi demarata in toamna acestui an;iar punerea in functiune a conductei se va face in primavara anului 2011.
Legat de suflu economic, eu sunt convins ca de la introducerea gazelor in oras, soarta acestui oras se va schimba mult in bine. In momentul cand vom avea gazele in oras, va fi pornita si fosta fabrica de melana, unde investitorii taivanezi vor construi o fabrica care va produce tevi si profile din inox, si care va avea aproximativ 300 de locuri de munca.
In aceasta vara vom demara si cu dezvoltarea portului Corabia. In zona portului, o firma mare din Bucuresti a inchiriat 5 ha de teren pe care vor construi silozuri de cereale si platforme pentru containere de marfuri, unde va fi amplasata si o macara pentru incarcat si descarcat vasele comerciale. Eu cred ca pe langa acesti investitori, vor mai aparea si altii din momentul in care am introdus gazele naturale in oras.
Stiind ca si Corabia se incadreaza in randul oraselor dunarene c-un nivel ridicat al somajului, ce proiecte vizeaza Primaria Corabia pe termen scurt sai mediu in legatura cu scaderea ratei somajului in randul locuitorilor sai ?
In legatura cu scaderea ratei somajului in oras, pe langa proiectele enumerate mai sus si care vor crea aproximativ 350 locuri de munca, in anul 2010 in orasul Corabia se vor construi si 2 marketuri, si anume Penny si Profi, care vor crea si ele aproximativ 40 locuri de munca. Pe langa acestea, in vara acestui an se va demara la Corabia “Bursa de cereale”, cred ca in maxim 2 luni se va incepe constructia ei.Tot in acest an se va construi la Corabia si o fabrica de paine care va crea cca 20 de locuri de munca.
Cum vi se pare ideea aplicarii unui proiect de tip “School after school” pentru orasul Corabia ?
Proiectul School after School despre care vorbiti dvs. mi se pare o idee foarte buna pentru orasul Corabia. In orasul Corabia avem foarte multi parinti plecati la munca in strainatate, iar copiii lor sunt ramasi acasa cu bunicii, sau alti chiar nesupravegheati.
Prin acest proiect – elevii isi vor face temele la scoala, vor manca la scoala – iar acasa vor ajunge seara cu temele facute sub supravegherea profesorilor. Este o idee de proiect foarte buna si care va avea toata sustinerea mea.
Credeti ca in viitorul apropiat orasul Corabia ar putea deveni un punct de atractie turistica ? daca da, va rog sa precizati motivele.
Cred ca in viitorul apropiat orasul Corabia va putea deveni un punct de atractie turistica, pentru ca avem ce sa aratam turistilor. La Corabia avem cetatea Sucidava – avem piciorul podului de la 328 construit de Constantin cel Mare, avem piciorul podului de la Silistioara – construit la 1877, cand armata romana a trecut podul in Bulgaria si a luptat in razboiul de independenta. Si tot la Corabia mai avem si Dunarea, toate acestea trebuiesc fructificate si orasul Corabia trebuie introdus intr-un circuit turistic.
Legat de cele enumerate mai sus am demarat un proiect “Reabilitarea cetatei Sucidava si introducerea in circuitul turistic” care este aprobat si este pe lista de asteptare, sa speram ca anul viitor va intra la finantare. Tot legat de turism, anul acesta am depus un proiect “Port turistic Corabia” care speram ca va fi aprobat si finantat. Din cele enumerate mai sus chiar cred ca orasul Corabia va deveni un punct de atractie turistica.


SECRETARUL – UN SUPORT TEHNIC PENTRU CONSILIUL LOCAL

     Conform legii Administratiei Publice Locale, fiecare oras, respectiv comuna, este condusa de o echipa formata din primar, viceprimar si un secretar. Daca in ceea ce priveste primarul, lucrurile sunt certe intrucat indeplineste o functie pe care o castiga in urma unei campanii electorale, secretarul, spre deosebire de primar, are o functie de sine statatoare si apolitica. Este un functionar public al carui rol in cadrul institutiei este cheie,a sa cum aveam sa aflam de la secretara Consiliului Local Corabia, d-na Tantica Dospinoiu.

  Care sunt cele mai delicate probleme care sunt dezbatute in audientele acordate cetateanului corabian ?
   In general, majoritatea audientelor au ca obiect solicitarea de locuinte, locuri de casa, locuri de munca ajutoare de urgenta. Sunt multe solicitari privind acordarea de locuinte sociale, dar si ANL. Foarte multe persoane solicita locuri de munca, somajul la nivelul orasului fiind ridicat. Sectorul privat este putin diversificat, ponderea cea mai mare avand-o sectorul bugetar.

  Care sunt cele mai importante hotarari ale Consiliului Local si cum s-au dezbatut ?
  In anul 2010, in luna martie, prin Hotararea Nr.20, a fost aprobat bugetul local pe anul 2010. Atat partea de venituri, cat si partea de cheltuieli, au fost structurate conform realitatilor locale - s-a indeplinit procedura prealabila prevazuta de lege pentru adoptarea bugetului. Sedinta a fost publica. Bugetul s-a aprobat cu 15 voturi “pentru” si 3 abtineri, un consilier fiind absent.
  Alte hotarari au vizat intocmirea si depunerea unor proiecte pentru atragerea fondurilor europene. Astfel, s-au adoptat hotarari privind dezvoltarea unei piete de gross pentru legume, fructe si alte produse agricole, in zona transfrontaliera Olt-Pleven si reabilitarea infrastructurii portuare de utilitate publica pentru accesul turistilor pe Dunare, in zona cap amonte Port Corabia, ambele in parteneriat cu Consiliul Judetean Olt. Aceste proiecte au fost depuse pentru evaluarea in Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria (piata de gross) si in Programul Operational Regional 2007-2013 (reabilitarea infrastructurii portuare).
  In ceea ce priveste institutiile de cultura, au fost aprobate, prin adoptarea Hotararii Nr.4/29.01.2010, principalele actiuni cultural-artistice pentru anul 2010, care se vor desfasura de catre Casa de cultura, Biblioteca “Virgil Mazilescu” si Muzeul de Arheologie si Etnografie Corabia. Nu lipseste din acest program traditionalul festival “CORABIA DE AUR” dar nici manifestarile dedicate anumitor evenimente-istorice, literare, religioase etc. Asa cum se intampla de cativa ani, si in acest an avem programate actiuni cultural-sportive de “Ziua Dunarii”, 29 iunie, asa cum au toate tarile riverane.
  Nu au fost uitate sarbatorile importante religioase. Este o foarte scurta selectie a hotararilor adoptate de Consiliul Local al orasului Corabia, cu mentiunea ca toate aceste acte normative sunt importante pentru comunitatea locala.
  Toate hotararile, cu exceptia celor analizate in regim de urgenta, sunt dezbatute, in faza de proiect de hotarare, de comisiile de specialitate ale Consiliului Local, care fac propuneri de modificare (daca este cazul) sau aproba includerea lor in discutia plenului.

  Cunoasteti pana in momentul actual initiative ale Consiliului Local ? si daca da, care sunt acestea ?
  Initiativa promovarii unui proiect de hotarare apartine primarului, viceprimarului, consilierilor, dar exista si initiativa cetateneasca, proceduri prevazute de legislatie. Orice proiect de hotarare este o initiativa, insusita sau nu de consiliu prin adoptarea, ca urmare a votului exprimat de fiecare membru al acestuia.

 

 

 


Copyright 2010 primariacorabia.ro